Български език English language
 
Начало Новини Галерии Членове За нас Контакти Молба за членство
Международни проекти
Туризъм и спорт
Национални инициативи
 
     
line1
Бюлетин line3
Кампании
Документи
Партньори
Медиите за нас
Обратна връзка
Нашите клиенти
down-line
 
 
 
 
schools   youths   walking
НАПРАВЛЕНИЕ "ТУРИЗЪМ И СПОРТ"

Сравнително ново, направлението регистрира засилен интерес сред младите хора. През зимата на 2009 година създадохме това направление с цел да обхванем още по-голям брой млади хора и да запълним тяхното свободно време със спорт и туризъм. Първоначално стартирахме с походи в районите на гр. Велико Търново и екскурзии то любимата на всички хижа "Бачо Киро", не за друго, ами заради сърдечния хижар Нели Илиева. Тя също е почетен член на нашата организация. И така до днес.... Обръщайки се назад можем да видим емоционални походи до връх Ботев, връх Мусала, връх Вихрен, синьо лято на Слънчев бряг и гр. Обзор, редица екскурзии по пътя на 100 Национални туристически обекти. В момента се разработва стратегията за разширяване спортната част от направлението в области като: спортно катерене, плуване, пшеходен туризъм, условия в екстремни условия и др.

В ТЪРСЕНЕ НА РАЙСКОТО МЯСТО ОКОЛО ВРЪХ БОТЕВ
09 Август 2010
Както всяка година, така и тази група ентусиасти от Велико Търново и Стара Загора тръгнаха по магистралния път от гр. Калофер през х. Рай, Тързановата пътека до вр. Ботев (висок 2376м.). С много настроение и хубаво време групата се отправи към заветната цел. По пътя си срещахме много и от различни националности туристи бродещи в търсене на онова място, което спираше дъха. За няхой този преход от местността Паниците до х. Рай беше бойно кръщене и определено след гората Рогочница бяха на предела на силите си. До онзи миг в който пред тях се откри красотата на Райските скали и водопадът Райското пръскало. Излишно е да ви разказваме, че вечерта до късно имаше музика, песни, танци, истории и подготовки за утрешния ден. Някой спахме само 2 часа... Други повече... В 5.30ч по план групата ни се отправи с подра стъпка към Тързановата пътека и величествения връх Ботев. Пътеката измори дори и Арес, нашето вярно куче порода Хъски. Така или иначе в 8.30ч. всички бяхме на върха. Време за снимки, горещ чай, някой друг санвич и обратно надолу. Типично в стила на Балкана на около 1 час разстояние от Паниците започна да вали силен дъжд който премина в сериозна градушка. Въпреки това нищо не помрачи настроението ни.. Догодина ще отидем пак.
         
Връщане в началото
line
СНЯГ ПРЕЗ ЮЛИ, НЕЩО НАПЪЛНО НОРМАЛНО ЗА РИЛА И ВРЪХ МУСАЛА
24 Юли 2010
Точно преди 3 дни представители на СНЦ Евротенденции се завърнаха от поход до заслон Ледено езеро и вр. Мусала. Времето не беше от най-хубавото, но като се има свободолюбивия характер на Рила това е нещо нормално... Този поход беше организиран от младежка организация в гр. Перник и подготовката започна от младежката среща в гр. Дряново, наколко седмици преди това. С оглед женското присъствие маршрута беше значително опростен с лифта от Боровец до Ястребец. Нощувката беше в заслон Ледено езеро при не толкова засилен интерес от туристи. На сутринта половината от групата започна изкачването на последните метри до вр. Мусала за посрещане на изгрева, но.... изненада имаше мъгла и някъде в далечината се чуваше тътен от гръмотевици... И все пак мъглата се отдръпна, слънцето се показа и по стар обичай - снимки, чай, български хора, ръченици и обратно на долу. 40 минути преди горната станция на лифта гръмотевици, дъжд, градушка стреснаха повечетж туристи по пътя, но не и нашата група.
         
Връщане в началото
line
ЕДНОДНЕВНА РАЗХОДКА ДО ПРЕОБРАЖЕНСКИЯ МАНАСТИР
10 Октомври 2009
         
Походът беше организиран от момичетата и момчетата отговарящи за дейностите през месец Октомври. Може би успяхме да използваме уместно един от последните дни на "циганското" лято, тъй като времето беше повече от чудесно. И така в уговорения час от центъра на кв. Картала организирано потеглихме по еко-пъктеката към водопадите и от там в посока за Преображенския манастир. По пътя срещахме млади и стари хора, тръгнали като нас на разходка сред природата. РАдостното беше, че видяхме и малки деца водени от техни роднини или учители. Като цяло на компанията липсваше един колорит като Елица Костова, но това не попречи на останалите младежи да се забавляват. Някой дори си направиха и фотосесии сред природата, а през това времи други се раздаваха като масажисти.... Общо взето с хубави хора, хубави емоции.
Връщане в началото
line
ТАМ НЯКЪДЕ ИЗ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ ВЪЗВИШЕНИЯ...
22 Септември 2009
 
Денят е 22 септември 2009г. Старата столица е обект на засилен интерес предвид историческата и паметна дата. Днес се навършват 101 години от обявяването на независимостта на България. По този повод, пък и предвид хубавата метеорологична прогноза решихме да се разходим сред природата. Маршрута който определихме беше следния: Царевец - Асенова махала - м-р Света Троица - х. Божур - с.Арбанаси - м.Ксилифор и отново на началната точка Царевец. В уговореното място 7 младежи познати и непознати тръгнахме по горските пътеки. Настроение не липсваше, картините които се отваряха пред нас не бяха като тези в планината, но все пак по приятни от това да стоим в градската скучна и изпълнена с еснафщина среда. За близо девет часовия преход успяхме да преминем разстоянието от 28км. и имахме сили за поне още толкова. Поздрави на всички колеги, които се включиха в похода с надеждата, че ще убедят следващия път и други наши представители да се включат в разходката.
Връщане в началото
line
МЛАДИ БЪЛГАРКИ И ЕДИН ПО СТАР БЪЛГАРИН ДО ХИЖА "БЪЛГАРКА"
28 Август 2009
         
На 26 август 2009г. нямаше човек който да не забеляза групата на сдружението, която тръгна от ж.х. гара Велико Търново. Девет момичета и ръководителя на организацията направиха еднодневна разходка до хижа Българка, намираща се в Тревненска планина. Елемента на приятната изненада беше за машинистите на влаковете и шофьорите из района. Все пак да срещнеш 9 млади туристки в планината не е за подценяване. Похода имаше за цел да откъсне млдите хора от градската среда, да създаде предпоставки за съвместна работа и сплотяване на колектива.
Връщане в началото
line